Hjælp til psykolog

Der er uden tvivl mange flygtninge, der kunne have gavn af psykologhjælp. Alligevel er det ganske få der rent faktisk modtager hjælp. Dels fordi det er tabubelagt, og dels fordi det koster ekstremt mange penge.

 

Er det pengene der er problemet, kan problemet heldigvis løses med en henvisning fra lægen og/eller tilskud fra kommunen. 

Henvisning fra lægen

Lægen kan henvise sine patienter til psykologbehandling. Sker det, gives der et tilskud på 60% af psykologens honorar. Typisk gives der en henvisning til 12 behandlinger. Er forløbet ikke tilstrækkeligt, kan det dog forlænges til i alt 24. 

 

Der gives henvisninger til:

 • røveri, volds- og voldtægtsofre

 • trafik- og ulykkesofre

 • pårørende til alvorligt psykisk syge personer

 • personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom

 • pårørende til personer, der er ramt af en alvorligt invaliderende sygdom

 • pårørende ved dødsfald

 • personer, der har forsøgt selvmord

 • kvinder, der får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge

 • personer, der inden det fyldte 18. år har været ofre for incest eller andre seksuelle overgreb

 • personer, der har en let til moderat depression og på henvisningstidspunktet er fyldt 18 år

 • personer, der lider af let til moderat angst, herunder let til moderat OCD, og på henvisningstidspunktet er fyldt 18 år

Unge mellem 18 og 21 år (inkl. 21 år) kan få gratis psykologhjælp ved angst og depression. Tilbuddet gælder frem til d. 31 December 2021. 

Søg om økonomisk tilskud

Flygtninge - og andre - der har svært ved at betale for egen behandling ved psykolog, fysioterapeut, kiropraktor og/eller tandlæge, kan søge kommunen om økonomisk støtte til at dække regningen. Det kan enten gøres online, eller ved at hente et ansøgningsskema hos ydelsescentret i den kommune, man bor i. Desværre er ansøgningsskemaet på dansk og det er langt. Rigtig langt. Derfor har mange brug for hjælp. Vil du vide mere om ansøgningsprocessen, kan du læse videre i afsnittet herunder. 

Hvordan kan jeg hjælpe?

Det er ikke simpelt at udfylde kommunens ansøgningsskema. End ikke for en person der er født og opvokset i Danmark. Derfor har mange flygtninge brug for hjælp, hvis de nogensinde skal lykkedes med at gennemføre processen. Den hjælp kan du tilbyde.

 

Ansøgningsprocedure

Inden i går i gang med at udfylde ansøgningsskemaet, er der tre ting, i skal være opmærksomme på:

 

 1. Kommunen giver (i udgangspunktet) ikke tilskud til behandlinger, der er påbegyndt dvs. i skal søge om tilskud, inden den første behandling er gået i gang. 

 2. Henvisningen fra lægen udløber efter x antal måneder. Derfor skal i handle hurtigt, sådan at henvisningen ikke når at udløbe.

 3. I skal bruge en ordentlig stak dokumentation (se herunder).

Indsamling af dokumentation

Kommunen beder om at se en lang række dokumenter i forbindelse med ansøgningen:

 

 • Kontoudskrifter for de sidste tre måneder. Personer der er gift/samlevende, skal også bruge udskrifter fra partnerens konto.

 • Dokumentation for personens indtægter. Det vil typisk være udbetalingsmeddelser fra kommunen for de sidste tre måneder. Har personen arbejde, skal i vedhæfte lønsedler for de sidste tre måneder. Personer der er gift/samlevende, skal også dokumenterer deres partners indtægter.

 • Dokumentation for personens udgifter dvs. husleje regninger, telefonregninger, transportudgifter osv. Har i svært ved at finde frem til alle regninger, kan i overstrege udgifterne på bankudskrifterne og vedhæfte den opstregede version også. Personer der er gift/samlevende, skal også dokumenterer deres partners udgifter.

 • Har personen en forsikring fx Sygesikring danmark, skal det noteres og dokumenteres,

 • Forventet pris på hele behandlingsforløbet hos en psykolog. Har lægen udstedt en henvisning, kan i kun søge om støtte til det resterende beløb.

 

Udfyld ansøgningsskemaet

Når i har indsamlet alle nødvendige dokumenter, skal i udfylde selve ansøgningsskemaet. Ønsker i at udfylde ansøgningsskemaet i hånden, skal i hente et ansøgningsskema på jobcenteret eller ydelsescentret i den pågældende kommune. 

 

Vil i udfylde ansøgningsskemaet digitalt, klikker i bare her: ansøgningsskema

 

Bemærk: det kan være svært at udfylde ansøgningsskemaet på en telefon, så i skal åbne linket på en computer. Det kan i gøre ved at åbne linket på jeres telefon, kopiere linket i jeres browservindue og sende det til jer selv på mail, messenger eller lign. 

Vent på svar

Når kommunen har behandlet ansøgningen, sender de svar tilbage på ansøgerens e-boks.

 

Tolkning

Der ydes ikke tolkning ved psykologer i Danmark. Personer der har brug for tolkning, skal selv betale udgiften.

Vil du vide her

Vil du vide mere, kan du klikke her på de to følgende links:

Tusind tak for dit arbejde!

På Tværs ivs

Vi hjælper udenlandske borgere med at finde rundt i Danmark.

Links

Fragt

Kontakt os

© På tværs ivs

 • Instagram - White Circle
 • Facebook - White Circle